My Messy Tales

блог

Добрият сън или защо създадохме първата си книжка

Добрият сън е важен както за децата, така и за родителите. Лишаването от сън при възрастните, според експерти, може да доведе до много проявления, сред които: лесно ядосване; импулсивност и агресивност; раздразнителност, когато детето се буди през цялата нощ; чувство на гняв, когато детето пропусне дрямка; негодувание, защото партньорът получава повече сън, и още, и още. Добрият сън е от основополагащо значение за доброто здраве, включително психическо.

Това не са само факти. Това е реалността за родители с малки деца, които се изправят пред предизвикателствата, които предизвикват проблемите, свързани със съня.

Сигурни сме, че познавате поне едно семейство, което е било или в момента е в подобна ситуация, а може и вие да сте.

Точно необходимостта да помогнем на един юнак при отделянето, ни подтикна да седнем и да помислим какво може да се направи. Детето, което вдъхнови тази приказка, имаше нужда от малко помощ, за да се почувства готово да спи в собствено легло.

И всички знаем силата на детските книжки, Деси (илюстраторът) и Ирина (текстописецът), със сигурност. И решихме да направим книжка. Ей така, от чистата нужда. Покрай детето, Ирина мислеше за текста, Деси си представяше приключението, и един ден Деси предложи на Ирина да се видят, за да запишат приказката на диктофон. “Щом нямаш време да пишеш, ще говориш”, каза Деси. “Имам шоколадови бисквити”, добави подкупващо тя. И това сложи началото на нашето приключение…

„Като майка, исках детето ми да е сигурно, че ще получи подкрепа. Да е наясно, че няма да е карано насила да е само, че винаги може да дойде при нас, или да ни повика през нощта.”

Ирина Илиева, автор на книгата.

Последва водовъртеж от хиляди варианти на текста, разсъждения защо Тигърчо е точно лилав и над 1000 часа работа, много бисквити и чай.  Както и написването на приказката в стихотворен вариант, за да решим как звучи по-добре. 3-годишният експерт взе доста сериозни решения. 🙂

Още от началото знаехме, че искаме максимално да помогнем на родителите и децата. За целта решихме, че задължително ще се консултираме с детски психолог на всеки етап от създаването на книгата. За да сме сигурни, че текстът, самата история и различните елементи от книгата ще насочват леко и уверено детето към приемане на промяната и възприемане на ситуацията като още едно приключение. Така се свързахме с Ваня Дункова, детски психолог и председател на Българската асоциация за развитие на психомоториката. Тя шлифова с тънки детайли и различна гледна точка определени моменти, така че приказката да получи сегашния си вид.

“Ефект има, определено!”

Вярваме, че и други родители и деца минават през подобни предизвикателства и ще оценят подкрепата в тази голяма промяна – отделянето в собствено легло и стая. И могат да са сигурни, че с „Нощни приключения” ще имат верен помощник в този процес, който ще го направи по-лесен и по-пъстър.