My Messy Tales

блог

Ива-Мария Данева и как да изградим здравословни хранителни навици при децата

Консултанта на втората ни книжка „Вкусни приключения” – детско-юношески психолог Ива-Мария Данева, ни запознава отблизо със създаването на полезни навици при деца между 3 и 5 години и как новата ни книга може да ви бъде полезна.

Храненето е важен процес, който изгражда, поддържа и предпазва  нашето здраве. В днешно време хората се фокусираме в по-голяма степен над този въпрос, тъй като осъзнаваме неговата значимост.

Все по-често родителите се стремят да изграждат в децата си навици за здравословно хранене, за да избегнат проблеми като т. нар. „емоционално хранене“, прекаляването с определени храни и игнорирането на други, което води до лишаване от конкретни витамини и хранителни вещества. Не е рядкост родителите да се сблъскват със съпротива от страна на децата спрямо плодовете и зеленчуците. Причините за неприемането им може да са много: специфика на вкуса, тестване на родителската граница, бунт, задържане на емоция, реакция на събития, свързани с процеса на хранене, упорство, предизвикателство, несигурност, физически дискомфорт и др. Отказът от страна на децата може дори да ни разгневи. Колкото и да се обяснява, че е полезно храненето с определени храни, ако детето например е в предизвикателно поведение към родителя, то думите трудно ще ни свършат работа. По-скоро поставянето на граница или противодействането с обратната реакция – приемането и заиграването (но не и примиряването) биха ни свършили работа. И това би ни помогнало, тъй като поставяме акцента върху причината за отказа и се обръщаме към ресурса и нуждата на детето.

Изграждането на навици изисква време и усилия. „Вкусни приключения“ е създадена с  цел да спомогне в преминаването на различните етапи и особености по изграждане на здравословни хранителни навици. Тъй като самите ние назад във времето сме отказвали храненето със зеленчуци, това прави мисията ни още по-лична и ни накара да се замислим по какъв начин би било подходящо да се представи храненето, така че да е приятно и желано от децата. Практиката показва, че визуализацията и представянето на храненето не като задължение, а като нещо, носещо ползи и възможности, предразполага децата да се ангажират по-често с него.

Това е и нашата цел – да създадем верен помощник на родителите чрез историята на Гого и неговите приятели, които заедно в една обща мисия, свързана с помагането и грижата, ще преоткрият предимствата на храненето със зеленчуци, а именно, че те дават суперсили. Във възрастта между 3 и 5 години вече по-видимо се забелязват различните фази и прояви на развитието на емпатия.  Чрез залагането на идеята за грижата и помагането от страна на главния герой към родителите му, подсилваме този аспект от детското развитие.

Храненето и реагирането на чуждите емоции са следствие на социални дейности и взаимодействия, именно заради това сме съчетали двата мотива.

Илюстрациите също са направени с много грижа и стремеж Вашият главен герой да се припознае в нашия, за да се осъществи така наречената проекция и детето Ви да е по-отворено да приложи заложените мотиви. Когато едно дете вижда в истории и приказки близки до себе си черти, думи и идеи, то се повишава и шансът да възприеме даденото поведение като подходящо и за него (спрямо храненето в нашия случай).

Във „Вкусни приключения“ храненето със зеленчуци е представено и изобразено не само като даващо привилегия и сили, но и като една съвместна дейност, като възможност да се погрижиш, да се забавляваш и да си по-справящ се. Поставянето на акцент в справянето и възможностите не е случайно, тъй като ние вярваме, че фокусирайки се върху ресурсите и нуждите на децата, повишаваме шанса да се изгради разбиране и дълбока вътрешна мотивация в последствие.

Защото се отнасяме отговорно към Вас и общата ни мисия, книгата е изградена с помощта на детски психолог. Тази колаборация ни позволи да създадем книга, която е не просто интересна, а достъпна, разбираема и най-вече полезна за Вашето дете.

Редовното препрочитане на книгата и емоционалното преживяване на историята, ще позволи на детето Ви да се потопи в света на нашия герой. Припомнянето на историята по време на хранене и акцентирането върху заложените суперсили, могат да подсилят процеса на възприемане на детето и ангажирането му. Препоръчваме да гледате на историята като допълнителен метод и възможност за прекарване на по-пълноценно и свързващо занимание с Вашето дете.