My Messy Tales

блог

Летни занимания с деца

Лятото е сезонът на свободата – дори и най-предпазливите родители оставят децата да се понамокрят или потичат голи, прекарваме повече време навън и по почивки. Всичко това много се харесва на най-малките. Те с удоволствие приемат всяка възможност да опознаят света около тях и да поекспериментират чрез игри. Още по-хубавото – денят е дълъг и никой не бърза да се прибира вкъщи. И въпреки всички тези позитиви, рано или късно възниква въпросът „а с какво да се забавляваме днес“?

Ако жегата е изчерпала силите ви да измислите ново интригуващо занимание, сме събрали за вас няколко идеи, с които да ви помогнем.

Плис, плис

Когато навън термометърът клони към 30 градуса, смело можем да се измокрим от глава до пети. Извадете надуваемия басейн, който ползвате за плажа, напълнете го с вода и си направете pool party на терасата. Децата ще изпаднат във възторг. Можете да включите в играта всякакви топки, играчки за баня, кутийки, щипки и други. Ако нямате басейн, дори един леген или кофа с вода са достатъчни. Ако нямате тераса, тези занимания спокойно могат да се прехвърлят и в банята или друга стая с подходяща настилка.

Съвет: Не забравяйте за сянката. Можете да я осигурите с тента, плажен чадър или дори чаршаф.

Градинарство  

Малките ръчички се чувстват много добре, когато боравят с различни текстури като пясък, пръст и камъчета. Осигурете им тази възможност като заедно посадите семенца или пресадите някое от домашните ви цветя. Участието на помощника ви зависи от степента на развитие на фината моторика, но може да включва пресяване, натъпкване, разравяне на пръстта. А пък какво по-хубаво от това след време да покажете на детето си как е пораснало растението, което сте посадили заедно. Разбира се, защото е топло, няма нужда да се притеснявате колко ще се изцапате и намокрите по време на заниманието.

Съвет: Дръжте далеч остри инструменти като ножици, опасни течности като торове и пестициди. Кактусите и розите не са най-добрият избор.

В кухнята

Децата винаги са готови да експериментират в кухнята. През лятото спокойно може да ги включите в подготовката на нещо разхлаждащо като таратор или домашна лимонада, които после да опитате заедно. Чудесна работа би свършила Монтесори помощна кула, за да може детето да е на вашето ниво на работния плот. Ако нямате, може да импровизирате като ползвате ниска холна или детска маса, или дори земята. Придържайте се към подходящи за детето дейности като разбъркване, мачкане, наливане, сортиране, месене.

Съвет: Внимавайте с прибори и остри предмети. Ако се налага да ползвате, веднага след употреба ги преместете на недостъпно за деца място. Следете детето, за да нямате лимонада със сол или таратор със захар и какао например.

Навън

Лятото дава безбройни възможности – от това да си направите пикник в някой парк, до разходка в планината, игри на плажа, или ден край реката. Освен че е безценно колко много могат да научат децата докато изследват флората и фауната около тях, допълнителен бонус е как сладко се уморяват на края на деня и едвам дочакват любимата книжка за лека нощ.

Желаем ви чудни летни приключения!

Вяра Гаврилова-Николова, майка на Борис, 1 г.