My Messy Tales

блог

Шрифт BUKI и кой седи зад него

Омана Кацарска е графичен дизайнер, типограф и илюстратор.

Завършила е специалност „Книга, илюстрация и печатна графика“ в Художествената академия, а после даже е решила да се запише и магистратура на същото място – с две думи, май ѝ харесало повече, отколкото в художествената гимназия преди това.

Работи по индивидуални проекти в сферата на дизайна – лога, типографски надписи, илюстрации, графично оформление на книги и други, като фриленсър, а едни от по-мащабните и предизвикателни неща, които е реализирала, са ставали в отборна игра на пълен работен ден – като визуалната идентичност на читалищата в Пловдив за 2019 – „Културата е слънце“ или идентичностите на български филмов фестивал с фокус върху човешките права.

Здравей, Омана. Създаденият от теб шрифт „Буки” стана част от първата ни книжка „Нощни приключения” и ще се радваме да споделиш интересна информация с нашите читатели. Благодаря ти, че прие поканата ни да отговориш на няколко въпроса

Благодаря за поканата, и за това, че ме включвате в нещо толкова вълнуващо!

Въпрос: Как стигна до идеята за създаване на шрифт, който да е български и да е предназначен за деца?

Всичко започна преди няколко години, когато завършвах бакалавър, а през това време работех на свободна практика. Идеята се зароди от реална поръчка за една детска поредица книги. По това време на българска почва нямаше такъв специализиран шрифт за набор на детски издания и тогава усетих, че бих искала да направя нещо по въпроса. Това ме мотивира да се запиша магистратура „Шрифт“ . Мотивите ми бяха да помогна на средата ни – функцията на един шрифт (и на дизайна) е да решава конкретен проблем.

Въпрос: Колко време ти отне създаването на шрифта и кое беше най-голямото предизвикателство, което срещна в процеса на работа?

Първо искам да кажа, че имам огромно уважение към работата на шрифтовите дизайнери – това е къртовски труд, който се счита за даденост.

Конкретно на мен ми отне близо две години, като в последствие направих допълнителни корекции, разширих броя на начертанията на шрифта . В процеса на работа минах през всякакви състояния. Най-важното, което ми показа шрифтовото изкуство, е издръжливост, постоянство и упоритост, както и колко е важно да си фокусиран за дълго време. За мен най-интересно беше до каква концентрация може да доведе нещо подобно – защото изисква пълна отдаденост и часове взиране в черно-бели форми. А после е важно да не се загубва и посоката и крайната цел, за която е предназначен един такъв труд.

През цялото време се питах дали това е правилната обвивка на идеята, дали ще върши добра работа, дали ще се използва по предназначение.

Въпрос: Колко е важен шрифтът в една книга, особено детска?

Според мен шрифтовете са изключително важно изразно средство на визуална комуникация. За децата и детските книги това важи в огромна степен, защото формират малки личности, които се учат да гледат и разбират. Например, от гледна точка на семиотиката, типографията би могла да повлияе на емоционално ниво. Буквите могат да предизвикат в едно дете усещане за форма, в зависимост от шрифта, като „обла,майчинска, приятелска“ или „студена“ и дистанцирана, като „за възрастни“, или други асоциации.

Разбира се, тук може да се намесят различни гледни точки и тези твърдения , които проучвах, да бъдат опровергани, но все си казвам, че в крайна сметка по-важното е да има разнообразие във визуален и дизайн аспект. От там нататък всеки да избира своята истина.

Не робувам на едно или друго, правя това, което ми се прави.

Въпрос: Да очакваме ли нов шрифт от теб и какви са творческите ти планове за близкото бъдеще?

Работя на принципа „когато имам какво да споделя на външния свят, го правя.“  Не робувам на едно или друго, правя това, което ми се прави. Мисля, че всеки творец и креативен човек има нужда от свобода да се изразява по повече от един начин.

Въпрос: Сигурни сме, че много хора и подрастващи виждат теб като вдъхновител. Би ли им споделила съвет за това как да си поставят цели и да ги постигат?

Благодаря, не знам дали съм възприемана като вдъхновител, но бих споделила следното – страхове имат всички, но е важно да сме по-големи от тях. Амбиции има много, но най-важен е смисълът, който има зад тях.  А една от най-хубавите цели, която човек може да си постави , е да живее осъзнато.

Благодарим ти от сърце и ти желаем много вдъхновения и нови предизвикателства!